Vedec Ondrej Halgaš: S nanočasticami po očkovaní mRNA vakcínami to vôbec nie je tak, ako sa verejnosti hovorilo

Rozhovor so slovenským vedcom Ondrejom Halgašom o tom, čo všetko sa dnes vedecky prehodnocuje na skúmaní covidu a vakcinácie. Halgaš približuje, čo sa posledné mesiace deje vo vedeckej komunite, ale je aj osobný: Aj mňa osobne stále trochu mrzí, že som taký hydroxychlorochín najprv nebral vážne len pre to, lebo o ňom hovoril Donald Trump, miesto toho, aby som si prešiel dáta a zhodnotil kvalitu a limity jednotlivých štúdií spolu s dátami, ktoré prichádzali v reálnom čase od stoviek doktorov.

02_Halgas_MZ Ondrej Halgaš. Foto: Matúš Zajac

Mladý slovenský vedec Ondrej Halgaš (36) pôsobí od júna 2021 v kanadskom biotechnologickom startupe Liven Proteins, ktorý sa zameriava na výrobu zvieracích bielkovín ako kolagén bez zvierat, ktorý môže byť použitý aj pri výrobe mäsa zo skúmavky pre potravinársky priemysel. Je absolvent bakalárskeho a magisterského štúdia biochémie na Univerzite Komenského v Bratislave, odkiaľ sa pred 14 rokmi vybral za more, na dizertačné štúdium na Torontskej univerzite. Po jeho skončení pokračoval ako postdoktorandský výskumný pracovník na tejto univerzite a pokračoval vo vedeckej práci v oblasti štrukturálnej biológie a biomedicínskeho výskumu. Bol súčasťou tímu, ktorý prišiel na nový, nádejný mechanizmus liečby nádorových ochorení. S ďalšími kanadskými vedcami sa venujú aj témam okolo COVID-19, najprv s dôrazom na skorú diagnostiku a účinnú liečbu a neskôr aj na iné presadzované opatrenia.

Začiatkom roka 2023 sa zdalo, že z covidu sa stáva bežné koronavírusové ochorenie. Od konca leta minulého roka sa však začala situácia meniť. Teraz v zime tu máme covid v presile, minimálne v dvoch variantoch. Čo sa deje?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami